

2024 GRANT WRITING WORKSHOP AGENDA

Fundamentals and General Elements of a Successful NIH Proposal

DATE

TIME

LOCATION

January 29, 2024 (Monday) 8:00 am – 4:00 pm, PDT

The Westin Hotel, Las Vegas, NV 1st floor Main Conference Room

OBJECTIVES:

- 1. Recruit new potential Principal Investigators (PIs, current and unsuccessful pilot grant awardees) from the Mountain West CTR-IN affiliated universities for grants on clinical & translational research, with a focus on new grants in health disparities and community-engaged research.
- 2. Inform the PIs on the NIH updates on grant applications (Forms H) and new FOAs.
- **3.** Match PIs with external and internal review of their grants after the Grant Writing Workshop (GWW). [Advance to Funding (ATF) Program and Just-In-Time (JIT) Mentoring]

TARGET AUDIENCE:

MW CTR-IN Annual Meeting Attendees that include current pilot grant awardees (Round 11), and unsuccessful pilot grant awardees. (*Annual Meeting Attendees can join for the first half of the day (through lunch) based on availability of open seats, but will be limited to 18 attendees for the post-lunch workshopping of the aims.*)

SPEAKERS & CONSULTANTS:

Ruben Dagda, PhD (Chair of the Grant Writing Workshop Program)

Associate Director, Professional Development (PD) Core, MW CTR-IN Program Program Director, GWW and ATF Program(s), MW CTR-IN Program Associate Professor, Department of Pharmacology, University of Nevada, Reno

Larissa Myaskovsky, PhD, FAST

Director, PD Core, MW CTR-IN Program
Professor, University of New Mexico – Health Sciences Center, School of Medicine
Director, Center for Healthcare Equity in Kidney Disease (CHEK-D)

Juli Petereit, PhD, MS

Director, Biostatistics, Epidemiology & Research (BERD) Core, MW CTR-IN Program Director of Bioinformatics, University of Nevada, Reno

Lauren Lessard, PhD

Associate Director, BERD Core, MW CTR-IN Program
Assistant Professor,
Division of Population Health Sciences, The Institute of Circumpolar Health Sciences
University of Alaska, Anchorage

Francisco S. Sy, MD, DrPH

Principal Investigator, MW CTR-IN Program
Professor and Chair, Department of Environmental & Occupational Health
University of Nevada, Las Vegas

Additional MW CTR-IN Program – PD Core Faculty:

Charlotte Gard, PhD

Jack Chen, PhD, MB(ASCP), HCLD(ABB)

Weiyu Mao, PhD, MSW

Brach Poston, PhD



2024 GRANT WRITING WORKSHOP AGENDA Fundamentals and General Elements of a Successful NIH Proposal Monday, January 29, 2024 I. Introduction – GWW History, New FOAs in Health Disparities and CTR 8:00 am - 8:15 am Ruben Dagda, PhD (15 minutes) II. Overview of the Grant Writing Process: The Dos and Don'ts of Writing Grants 8:15 am - 8:45 am Ruben Dagda, PhD (30 minutes) 8:45 am - 8:50 am BREAK (5 minutes) III. Writing a Competitive Specific Aims Page 8:50 am - 9:25 am Larissa Myaskovsky, PhD, FAST (35 minutes) IV. Significance and Innovation Sections 9:25 am - 9:55 am Larissa Myaskovsky, PhD, FAST (30 minutes) 9:55 am - 10:00 am BREAK (5 minutes) V. How to Develop a Competitive NIH Bio-sketch – Tools & Tips 10:00 am - 10:30 am Larissa Myaskovsky, PhD, FAST (30 minutes) VI. General Tips on Preparing the Research Approach Section 10:30 am - 11:00 am Ruben Dagda, PhD (30 minutes) 11:00 am - 11:20 am VII. Q&A and Stress the Importance of Addressing Rigor in Applications (20 minutes) 11:20 am - 12:20 pm LUNCH (60 minutes) VIII. Workshopping the Specific Aims and Project Summary, Mentors (4-5) • Participants will break into groups of 3 per table, 1 Mentor. Assigned Mentors will have access to Specific Aims (SA) Page, Project and Lay 12:20 pm - 3:20 pm Summaries. (3 hours) • Each participant will discuss and review SA Page and Project Summaries. • Dr. Petereit and Dr. Lessard will help participants with biostatistical concerns about their projects (BERD Core). IX. Closing Remarks and Final Considerations

NOTE: Materials on how to prepare Human Subject Research Tables (Form H), How to Contact your Program Officer, and How to Use NIH Tools for identifying appropriate study sections will be available to download at the end of the Grant Writing Workshop after successful completion of our online postworkshop evaluation. (*Please check your email for our online post-workshop survey*)

Post-Evaluation Survey, Distribution of Materials, ATF Opportunity & Follow-Up

Ruben Dagda, PhD

3:20 pm - 3:50 pm

(30 minutes)